Toplam 4 sonuçtan 1 ile 4 arasındakiler gösteriliyor.

Konu: Ak kaz ayağı, ak pazı, sirken-Chenopodium ablum

  1. #1
    ubeyd
    Guest

    Ak kaz ayağı, ak pazı, sirken-Chenopodium ablum

    Çevre İstekleri
    Ağır olmayan nemli, azotça ve humusca zengin tınlı, tınlı-kumlu toprakları sever. Topraktan bol miktarda bitki besin maddesi çeker, özellikle bahçelerde çok görülür. Tüm dünyaya yayılmış olup, pamuk buğday ve bahçe kültürlerinde çokça görülür.


    Morfolojisi
    Bitki tek yıllık olup, sap önceleri üzerine un serpilmiş gibi tozlu, daha sonra yeşil ancak köşeli, bol dallı dalların üzeri yeşil bazen kırmızımsı çizgili olup, bitki 2 m kadar büyüyebilir. Ancak uygun olmayan koşullarda boyu 10 cm civarında kalabilir. Yapraklar uzun saplı, kenarları dalgalı, bazen de parçalı, 12-85 x 3-55 mm büyüklüğünde, koyu yeşil renkte, oval yada mekik şeklindedir. Genellikle yapraklar eşit büyüklükte değildirler. Alt yapraklar genellikle oval, üst yapraklar daha dardır. Çiçekler küçük olup, çiçek demetleri pramiti andırır, beyaz-yeşil renktedirler. Meyve ince bir kabuk ve periant ile tamamen kaplıdır. Tohum yuvarlak, siyah renkte ve 0,7-1,5 mm büyüklüğündedir. Bir bitki yaklaşık 3.000-20.000 tohum oluşturabilir

    Tarımsal Eğitim Daire Başkanlığı

  2. #2
    TABİATCI
    Guest

    Cevap: Ak kaz ayağı, ak pazı, sirken-Chenopodium ablum

    Sn Ubeyd: İkimizde aynı yörenin insanıyız.Ramazan dolayısıyla yazınızı okuyunca ağzım sulandı.Nedenmi? Sirken Anadolu'da cacığı ve kavurmasıve hatda böreği güzel olur.Hele içine azda kıyma ile köy yumurtası girdimi öfff,sorma gitsin.Laf üstüne geldiniz,tesadüfen Bir Gıda mühendisi arkadaşıma ıspanak,pazı ve sirkenin besin değerleri hakkında bilgi sormuştum.Sirkenin antioksidan olduğunu ve besin değerinin ıspanaktan fazla olduğunu iletdi.Ayrıca sizde bilirsinizki,Sirken pek çok toprak seçici bitki değildir.Kuraklığa dayanır.Ayrıca koyun,sığır ve diğer hayvanlarda sirkeni severek yerler.Sözümü Anadolu'da çokca kullanılan bir deyimle kapatayım.Bu söz yen yetişmiş gençlere söylenir,Başarılan bi işten sonra"Sirken cacığı değil,oğlan çocuğu". Esen kalınız.

  3. #3
    ubeyd
    Guest

    Cevap: Ak kaz ayağı, ak pazı, sirken-Chenopodium ablum

    sirken yumurta karışımı yufka yapımında sıcak sıcak çok nefis olurdu ama belkide 30 senedir yiyemiyoruz.Türklerin Ortaasyadan yaptıgı göçden sonra belkide en büyük ikinçi göç 1980 yıllarından sonra yaşanıyor köyler boşaldı,bizlered bu göçden nasibimizi aldık.Artık çogu şeye mahrumuz.Birde en çok çocuklarımıza üzülüyorum yavrucaklar bu tür güzellikleri hiç görmeden yaşıyorlar.

  4. #4
    zaferbelen
    Guest

    Cevap: Ak kaz ayağı, ak pazı, sirken-Chenopodium ablum

    Ya arkadaşlar bildiğimiz yok ben bu sirken otunu yolup yolup atıyorum.Hanıma kakul ettirirsem bir deneriz artık.

Bu Konu İçin Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu açma yetkiniz yok.
  • Cevap yazma yetkiniz yok.
  • Eklenti yükleme yetkiniz yok.
  • Mesajınızı değiştirme yetkiniz yok.
  •