ÇİÇEKLERİN DİLİ

Tarih boyunca insanlar hep tartışmışlar, ama bir türlü sonuca varamamışlar; tavuk mu yumurtadan yoksa yumurtamı tavuktan olur. Şimdi  yeni bir tartışma konusu daha. Güzel gören mi güzel düşünür yoksa güzel düşünen mi güzel görür. Bunun sonu nereye varır bilmem ama sağlıklı bir çevrede yaşayan, güzel bir çevrede yaşayan insanlar herhalde psikolojik olarak sağlıklı ve mutlu olurlar. Karmaşık ve stresli şehir yaşantısı içerisinde insanlar  bunu  başarabilmeleri için çok fazla seçenekleri yok. Birincisi dış çevresini koruyarak temiz tutarak, varsa aykırı davranan insanları uygun bir lisanla uyararak katkıda bulunmak. İkincisi yaşadığı ve çalıştığı mekanlarda süs bitkisi yetiştirerek katkıda bulunmak.
 
Gerek iç mekan bitkileri gerekse dış mekan bitkileri üretimi ve yetiştiriciliği ihtisas isteyen konular olduğundan herkesin bilmesi gereken hususlar değil. Ancak asgari bakım şartlarını herkes bilebilir. Ben de bu yazımda sizlere iç mekan bitkilerinin bakımı ile ilgili pratik ve kolay uygulanabilir bilgiler vereceğim.
 
İç mekan bitkileri genellikle yarı gölgeye dayanıklı, oda sıcaklığında yaşayabilen, sıfırın altındaki sıcaklara dayanamayan bitkilerdir. Bu bitkileri satın alırken ışık ve ısı istekleri sorulmalı ve ona göre bir köşeye yerleştirilmeli. Işık durumuna göre yapraklar hep aynı yöne yöneleceğinden zaman zaman  saksıların çevrilmesi görüntü ve dengeli büyüme açısından gereklidir. Aksi durumda bitki tek taraflı büyür ve yamulur.
 
İç mekanlara yağmur yağmadığından zamanla yapraklar tozlanır. Stomaların üzeri kapanır. Bunu  önlemek için ya uygun bir şekilde yapraklar silinir veya sisleme şeklinde bitkiye yapraklardan su verilir. Bu şekilde yaprakların temizlenmesi sağlanır. Yapraklarına fazla su istemeyen bitkilerde dikkatli olmak gerekir aksi taktirde yapraklar çürür.
 
Genellikle yapılan yanlışlardan birisi –bazı özel bitkiler hariç- saksı altlığında dolu vaziyette su bırakmak. Bu durumda bitki kök bölgesinde toksik maddeler oluşmaktadır. Bu toksik maddeler bitki sağlığını olumsuz etkilemekte ve hatta ölümüne sebep olmaktadır. Bir başka etkisi de bitki kök çürümesine sebep olmaktadır ki buda bitkiyi öldürmektedir. Yine kapalı döngü içersinde buharlaşan ve bitki tarafından kullanılan suyun yerine ilave edilen suyla bir miktarda tuzda verildiğinden ve tuzun buharlaşamaması nedeni ile saksı toprağı zaman içerisinde tuzlanacaktır buda bitkiye toksik etki yapacaktır. Bütün bu olumsuz etkileri önlemek için    benim önerim saksı altlığına ağzına kadar çeşitli renklerdeki çakıl taşları ile doldurmak en pratik çözümdür. Belli aralıklarla çakıllar yıkanmak sureti ile temizlenebilir.
 
Saksı bitkiler için çok önemlidir. Bitki boyutuna, şekline ve kök yapısına göre saksı seçilmeli. Saksıya koyacağımız toprak o bitkinin her şeyi olacağı için çok önemlidir. Su tutma kapasitesi yüksek su geçirgenliği iyi orta bünyeli topraklar tercih edilmeli. Karışım içerisinde hayvan gübresi olmamalıdır. Zira kapalı mekan koku yapacağı gibi sinek ve diğer parazitleri davet eder.
 
Bitkiye “günde üç defa tok karnına” der gibi şu periyotlarda su verilir denilemez. Mutlaka gözlenmeli, elle kontrol edilmeli. Şayet nemli değil isi yeteri kadar su verilmelidir. Gereksiz sulamadan kaçınılmalıdır. Çünkü toprak zaten mahdut olduğundan yıkanır. sonuçta mineral ve besin maddeleri bitki faydalanamadan erken tükenir.
 
Beslenme yönünden değişik bitkilere farklı yöntemler uygulansa da genellikle iç mekan bitkilerinin belirli bir formda kalması istenir. Bitkinin azmanlaşıp büyümesi arzu edilmez. Ona göre canlılığını sağlayacak periyodik olarak bitkisine uygun karışımda gübre vermek gerekir. Mesela çiçekli bitkilere fosforlu, yapraklı bitkilere azotlu karışımlar önerilir.Mümkünse her yıl saksıların toprağı değiştirilip kök budaması yapılır, aynı zamanda gerek duyulursa tepe budaması da yapılır ki sağlıklı ve formlu bir bitki elde edilmiş olsun.
 
Çiçekleri ile konuşan insanların çiçekleri güzel olur derler. Doğru söylerler . çünkü çiçekle konuşan insan çiçeği seviyor demektir. Ve ancak çiçek seven insanlar çiçeğe gereği gibi bakar. Onunla konuşurken eksiğini görür hisseder, kuruyan yaprağını alır. Sonuçta konuştukça çiçek güzelleşir.
 
Gönlümüzü çiçeklere dolayısı ile güzelliklere açalım.
 
Kenan ALBAYRAK
Ziraat Mühendisi

Facebookta paylaş
Twitter'da paylaş
Google+'da paylaş!
Pinterest'te paylaş!
Yorum ekle

Yorum ekle

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Okunamayan kodu yenilemek için resmin üstüne tıklayınız