ASLINDA HEP EVET

Ülkemizin gündemi o kadar yoğun ki; Gerçekten insanın başı dönüyor. Bir tarafta demokratik açılım, bir tarafta Ermeni  açılımı, öbür yanda Avrupa Birliği ve saire vesaire uzayıp gidiyor iken birde baktık ki insanlığın tamamını ilgilendiren bir konu birden bire en hararetli bir şekilde tartışılmaya başlanmış. Aslında zamanlamasına baktığımızda sanki yeni bir gündem oluşturmak veya gündemdeki tartışmaları soğutmak için ortaya atılmış gibi dursa da çok önemli ve insanlık ailesinin tamamını ilgilendirdiğinden önemsiyorum. Ve tartışılmaya değer buluyorum.

Bu zamana kadar yazmadım ama hep konuştum aslında. Bazen söylediklerimizle de çelişiyor gibi gözüksek de insanlık alemine etki edip güç yetiremediğimiz için mecburen öyle davranıyoruz. Mesela   dünyanın açlık sorununun ana kaynağı üretimden çok israf tır. Bunu herkes söyler ama nedense buna bir çare bulamaz. Bende bulamıyorum.

Öyle ise diğer alternatif olan üretimin arttırılmasına kalır iş. Bu da oturarak olmaz. Önümüze gelen her yeniliğe de yeniçeri mantığı ile “istemezük” mantığı ile cevap vermek de olmaz. Her konuyu kendine has kurallar ve bilimsel gerçeklerle tartışmamız gerekir. İki üç senede bir kucağına bir topal köpek alıp yanındaki iki uyuz köpeği insanların duygu sömürüsüne sunan hayvan severlerin hayvan severliğine benzer bir tartışma olması konuya ne kadar ciddi yaklaşıldığının göstergesidir. Zira o hayvan severler bir dahaki gösteriye kadar o hayvanları hiç hatırlamazlar. Sadece popilist bir yaklaşımla günün modasına uymaktır gaye. 

Konuyu gündemde tuttuğuna inanan insanlar da gidip pazarcı esnafına “sizin ürünler GDO lumu diye sorması kadar da mantıksız bir şey olamaz. Neyi kastettiğimi anlamışsınızdır.

 Neyse konuyu biraz fazla dağıttım ama bu hadiseler hakikaten insanın canını çok sıkıyor. Biyotekneloji daha dün keşfedilmiş bir husus değil. Yıllarca uygulanan bilimsel bir çalışmadır. Eğer her tekneloji maksadına uygun olarak değerlendirilirse insanlığın hayrına bir iş olur. Ben bu zamana kadar ciddi Labaratuvar calışması yapılmış ve olumsuz sonuç alınmış bir çalışma duymadım. Piyasada söylenen bir Rus bilim kadını olarak tanıtılan ve bilgiler ise bir dernek yayını olup bağımsız bilim çevreleri tarafından doğrulanıp teyit edilmiş çalışmalar değildir. 

Belki de biyogen teknelojisinden bir çok insanımızın haberi de yoktur. Bu konularda ülkemizde ciddi bir çalışma da yok zaten. Biz zaten bu zamana kadar üreten değil tartışan taraf olmuşuz hep. Bu arada atı aşlan Üsküdarı aşmış. Biz de arkasından bakmışız. Ülkemiz tohum alan ülke olmuş hep hiç satan olmamış. Bir ara “SAPEKSA” Markası piyasaya cıktı gerçekten umutlandım ama arkası gelmedi nedense. 

 Biz bu piyasada ihtiyacımız olan kadarını üretip onu konuşan değiliz. Tekeli elinde tutan, teknolojiyi kurmuş olanların bizler için uygun gördüğü gezinti alanında ve başımıza koyduğu gardiyan nezaretinde dolaşabiliyoruz. Çünkü mahkumuz. Çünkü çalışmıyoruz. Çünkü sadece tartışıyoruz. 

İran yanıbaşımızda GDOlu pirinci üretip piyasaya sürüyor biz daha başkasının yaptığını tartışıyoruz. Başkaları dekardan elli ton domates alıyor bize de bir ila birbuçuk ton arası verimi olan domates ile “organik” tarım yaptırıyor ve serbest rekabet var. Teşvik verme diyor ve biz de bunları yutuyoruz. Birbirimizi yercesine tartışıyoruz. Tam da bize özgü bir iş. Baksanıza gündemdeki konulara insanlar daha bir araya gelmeden, birbirlerini dinlemeden, ne söyleyeceklerini bilmeden, “külliyen yanlış asla yaptırmayız” demiyorlarmı?     

Eğer biz millet olarak aklımızı başımıza alıp başkalarının gerisinde kalmayıp bilimsel çalışmaları “kendi elimizle ve denetimimiz altında” sürdürmez isek; Dünya tohum tekelcilerinin gösterdiği istikamette daha çoook tırmanırız.

Sevgili dostum Korkmaz MERT “ŞİİMDİLİK GDO YA EVET” demiş. Şimdilik olur mu kendi kontrolünde olmak kaydı ile her zaman GDO ya evet.

Selam ve dua ile

 

Kenan ALBAYRAK

Ziraat Mühendisi


Facebookta paylaş
Twitter'da paylaş
Google+'da paylaş!
Pinterest'te paylaş!
Yorum ekle

Yorum ekle

    • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
      heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
      winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
      worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
      expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
      disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
      joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
      sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
      neutral_faceno_mouthinnocent
Okunamayan kodu yenilemek için resmin üstüne tıklayınız